Water besparen

Uit Duurzame Energie Wiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Water besparen kan op veel manieren. Zo kan er gebruik worden gemaakt van een water besparend toilet, een water besparende douchekop (dit bespaart niet alleen water maar ook veel gas wat nodig is om het water te verwarmen) en water besparende kranen. Een andere optie, waarbij het water strik genomen niet bespaard wordt, maar uit een niet belastende bron komt is het gebruiken van regenwater.

Het belang van water besparen zit hem in Nederland weliswaar niet direct in de schaarste aan water, maar:

  • in het energieverbruik bij het zuiveren en transporteren van het drinkwater (dit kost in Nederland gemiddeld 0,47 kWh/m³[1].)
  • in het verwarmen van warm water (1m³ water van 37C kost ongeveer 30kWh of 3,7m³ gas).
  • in het transporteren (0,11kWh/m³) en zuiveren (26,6kWh per persoon per jaar) van het afvalwater. (Zie referentie 1.)

Besparingsopties[bewerken]

Besparende douchekop[bewerken]

Een besparende douchekop kan veruit het meeste energie bespaard worden. Dit komt omdat bij het douchen niet alleen de productie en verwerking van het water wordt bespaard, maar voornamelijk doordat het water niet verwarmt hoeft te worden. Meestal douchen we namelijk met water van ongeveer 37 graden Celsius, terwijl het leidingwater ongeveer 10 graden Celsius is. Het water moet dus 27 graden verwarmt worden. Dit kost 4,18kJ per graad per liter. Dat is dus 27 × 4,18kJ = 113kJ per liter. Wanneer er nu een besparende douchekop met 9 liter per minuut wordt gebruikt in plaats van een standaard douchekop van 12 liter per minuut en wordt door 3 personen 5 minuten per dag gedoucht, dan levert dit 3 personen × 5 minuten × 365 dagen × 3 liter per minuut besparing × 113 kJ per liter = 1.856.025 kJ besparing op per jaar. Oftewel 1.856 MJ per jaar. Oftewel 1,8 GJ per jaar. Oftewel 1.856 / 30 = 62m³ gas.

Waterbesparend toilet[bewerken]

Er zijn veel verschillende soorten water besparende toiletten tot aan toiletten die helemaal geen water gebruiken maar composteren aan toe. De belangrijkste stap is echter om een toilet te nemen wat beperkt kan spoelen, zodat er niet altijd de volle 10 liter doorheen gaat. De meeste nieuwe toiletten zijn hiervoor met twee knoppen uitgerust, maar een oud toilet kan vaak ook aangepast worden. Bij een nieuw toilet zijn er ook mogelijkheden om een geoptimaliseerd spoelsysteem te gebruiken dat zelfs bij een grote boodschap met minder water toe kan. Bij oude toiletten is het spoelvolume makkelijk te beperken door iets in de spoelbak te plaatsen, waardoor er minder spoelwater in past. Een hele simpele en bekende manier van waterbesparing is een baksteen in de stortbak. Kies echter liever voor een met water of zand gevulde kunststof fles(sen). Die gaan niet brokkelen en houden geen aangroei en bacteriën vast. In moderne stortbakken is het tevens mogelijk om de vlotterhoogte aan te passen, meestal met een stelschroef. Door de positie van de vlotter bij een gevulde spoelbak naar beneden te brengen, wordt er minder water gebruikt om de bak te vullen tot het ingestelde niveau. Let wel op dat je de vlotter niet te laag instelt om genoeg spoeling over te houden.

Een toilet leent zich ook uitstekend voor het gebruik van water van lagere kwaliteit dan drinkwater. Een toilet kan prima gevuld worden met regenwater. Hiervoor kan een compleet systeem gebouwd worden, maar het kan ook al zo simpel als door het vullen van de stortbak met een gieter uit de regenton.

Doorstroombeperker in een kraan[bewerken]

Een doorstroombeperker is meestal een klein ringetje wat in de kraan geplaatst wordt, waardoor er minder water doorheen kan stromen. Dit is praktisch als de kraan veel gebruikt wordt om bijvoorbeeld handen te wassen of andere activiteiten waarbij het stromen van water belangrijk is en niet het afgenomen volume (zoals bij het vullen van een emmer, want de emmer moet toch vol, het zal alleen langer duren).

Regenwater[bewerken]

Zie voor meer informatie het artikel over regenwater Doordat het zuiveren van het afvalwater eveneens energie kost is het erg efficiënt om regenwater op te vangen en te gebruiken waar mogelijk. Een heel geschikte toepassing is het spoelen van het toilet of het bewateren van de tuin. Regenwater heeft echter één heel groot voordeel ten opzichte van kraanwater: het bevat geen kalk. Hierdoor is het ook erg geschikt om de auto streeploos te wassen of voor de wasmachine.

Onderhoud[bewerken]

Het klinkt vanzelfsprekend, maar onderhoud kan ervoor zorgen dat er minder water wordt verspild. Als we een lekkende kraan als voorbeeld nemen, die elke 5 seconde een druppel laat vallen komen we al op een bijzonder hoog getal uit. We rekenen met 1 ml per druppel, er zijn dus duizend druppels nodig om tot een liter te komen. Elke vijf seconde valt er een druppel, en er zijn 86400 seconde in een dag (60x60x24), dat komt neer op 17280 ml, of 17,28 liter per dag. Op jaarbasis komt dat op 6307 liter uit, 6,3 m³ door één druppel die elke 5 seconde valt, en daarbij is er een hele eenvoudige oplossing voor (9/10 keer is het een rubberen ring vervangen, kostprijs tussen de 50 cent en een euro, afhankelijk van de diameter). Het regelmatig (eens per maand) nalopen van het watersysteem heeft ook als voordeel dat door de routine ervan, andere gebreken eerder opvallen zoals een beschadiging aan een leiding, of dat er een muurbeugel los begint te laten en daarmee grote fouten op kunt lossen voordat ze gebeuren.

Water Footprint[bewerken]

Naast het water wat we direct gebruiken is er ook nog onze water footprint. Dit is het water wat verbruikt wordt in de productie van onze consumptiegoederen. Dit water verbruik is waarschijnlijk niet alleen veel meer dan uw directe verbruik, maar heeft ook een veel grotere impact op de wereld, doordat dit water vaak gebruikt wordt in gebieden waar water schaars is.[2] De Universiteit Twente en het Water Footprint Network (WFN) doen samen onderzoek naar de wereldwijde water footprint.[3] Uit de gegevens van het WFN blijkt bijvoorbeeld dat er voor de productie van een kopje koffie van 125ml 140L water nodig is.[4] Voor een gemiddelde snee brood van 30gr is 40L water nodig en als hier dan ook nog een plak kaas van 10gr op ligt, dan is de water footprint van deze boterham maar liefst 90L water.[5]

Gebruik de water footprint calculator om uw eigen water footprint te berekenen.

Bronnen[bewerken]

  1. http://www.samenwerkenaanwater.nl/bronnen/doc/STOWA_rapport_2008_17_05-01_LR.pdf Op weg naar een klimaatneutrale waterketen, pagina 4
  2. Why bothering about your water footprint?
  3. UT en Water Footprint Network tekenen samenwerkingsovereenkomst
  4. Water Footprint of a cup of coffee in the Netherlands
  5. Water Footprint of bread