Trias energetica

Uit Duurzame Energie Wiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

De Trias Energetica is het basis principe ontwikkeld door de TU Delft om tot duurzaamheid te komen. Samen met de definitie van duurzaamheid is dit de basis om tot duurzame ontwikkeling te komen. De trias energetica zijn drie stappen die opeenvolgend uitgevoerd moeten worden:

  1. Gebruik zo min mogelijk energie.
  2. Gebruik duurzame energie, zoals zonne-energie of windenergie.
  3. Gebruik energie van bronnen die op kunnen raken (aardgas, kolen) zo slim mogelijk.


Stap 1: Gebruik zo min mogelijk energie[bewerken]

Dit is de eerste stap en vaak ook best renderende stap. Door energie te besparen valt er heel veel te winnen. Hierbij past ook de uitspraak: "De meest duurzame energie is de energie die je niet gebruikt" In de eerste stap van de trias energetica valt onder andere:

Stap 2: Gebruik duurzame energie, zoals zonne-energie of windenergie[bewerken]

Het energieverbruik wat overblijft en waarop niet verder bespaard kan worden moet zoveel mogelijk duurzaam opgewekt worden (het liefst natuurlijk helemaal). Als hierbij niet eerst de 1e stap van de trias energetica is uitgevoerd (energie besparen), dan is het lastiger om dit doel te halen. Vandaar de synergie tussen deze twee stappen als ze in deze volgorde worden uitgevoerd. In het eerder genoemde voorbeeld van volgens Passiefhuis norm gebouwde gebouwen is het bijvoorbeeld relatief heel eenvoudig om de volledige energievraag met duurzame opwek te voldoen. Dit in tegenstelling tot de traditionele Nederlandse bouwwijze (EPC).

Voorbeelden van duurzame opwek zijn:

  • Het duurzaam opwekken van elektriciteit door middel van:
  • Denk hierbij ook aan het duurzaam opwekken van warmte met bijvoorbeeld een:
  • Denk ook nog eens aan duurzaam transport (trein of elektrische auto op groene stroom) en duurzame productie van geconsumeerde goederen.

Stap 3: Gebruik energie van bronnen die op kunnen raken (aardgas, kolen) zo slim mogelijk[bewerken]

Het mogelijke restverbruik dat na stappen één en twee overblijft invullen met energie uit energiebronnen die op kunnen raken, zoals aardolie, aardgas en kolen. Kies hierbij de minst belastende mogelijkheid. Zo is de CO2 uitstoot van elektriciteitscentrales op aardgas gemiddelde genomen veel lager dan die van centrales die met kolen gestookt worden en kan een hoger rendement gehaald worden door het gebruik van een STEG en WKK.

Stap drie is eigenlijk een stap die we in een ideale wereld compleet willen vermijden door het correct uitvoeren van stap één en stap twee. In de verre toekomst zou deze stap van de trias energetica daarom ook kunnen komen te vervallen. Momenteel en in de komende jaren zal deze echter voor sommige zaken nodig zijn als transitiemiddel. Gelukkig wordt dit wel in rap tempo minder, dus als u denkt bij stap drie uit te komen, krabt u zich dan nog eens goed achter de oren om te kijken of er niet toch iets met stappen één en twee te bewerkstelligen valt om uw doel te bereiken.

Trias Energetica in materiaal gebruik[bewerken]

De trias energetica is specifiek op energiegebruik gericht, maar ook voor materiaal gebruik is er volgorde van prioriteit:

  1. Hergebruik
    Het product direct opnieuw toepassen zonder het materiaal opnieuw te hoeven verwerken.
    Bijvoorbeeld het hergebruik van plastic zakken, maar ook het repareren van apparaten of tweedehands producten.
  2. Upcyclen
    Het materiaal van niet meer bruikbare producten terugwinnen en een meer hoogwaardige toepassing geven.
    Bijvoorbeeld het winnen van kunstmest uit rioolslib of oude kranten verwerken tot isolatiemateriaal.
  3. Recyclen
    Het materiaal van niet meer bruikbare prodcuten terugwinnen en opnieuw gebruiken voor gelijkwaardige producten.
    Bijvoorbeeld oude PET-flessen verwerken in nieuwe PET-flessen (dit gebeurt vaak wanneer hergebruik ook een optie is), meubels van sloophout of het omsmelten van veel metalen.
  4. Downcyclen
    Het materiaal niet dumpen of vernietigen, maar gebruiken op een nuttige manier, die echter minder hoogwaardig is dan de originele toepassing.
    Bijvoorbeeld hoogwaardig papierafval verwerken tot wc-papier of het slopen van gebouwen en verwerken tot vulmiddel voor de wegenbouw.

Gerelateerde onderwerpen[bewerken]


Bronnen[bewerken]