PHPP

Uit Duurzame Energie Wiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Het PHPP is het rekenprogramma van het Passiefhuis Instituut Darmstadt voor het doorrekenen van het energiegebruik van gebwouen. PHPP staat voor PassivHaus Projektierungs Paket. De Nederlandse versie van het PHPP 7 is verkrijgbaar op passiefhuisberekening.nl. In deze berekening moeten alle gegevens van het geplande gebouw ingegeven worden en dan zal er een berekening plaatsvinden die uitsluitsel geeft over de thermische eigenschappen van het gebouw. Het grote voordeel hierbij van het PHPP is dat deze zeer nauwkeurig is en een hoge voorspellende waarde heeft (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het EPC). Door deze hoge voorspellende waarde is het PHPP een heel geschikt middel om de effecten van ontwerpbeslissingen mee te bestuderen en op basis hiervan te maken.

Voorspellende waarde van het PHPP[bewerken]

De hoge voorspellende waarde van het PHPP komt doordat het programma al lange tijd ontwikkeld wordt met behulp van wetenschappelijke methoden (het opstellen van een hypothese, deze testen en het model bijstellen). In het PHPP kan en moet voor een correcte berekening rekening worden gehouden met zeer veel factoren, waaronder:

  • Alle oppervlaktes en hun Isolatie
  • Alle Thermische Bruggen
  • Het klimaat waarin het gebouw zich bevindt
  • Alle ramen en kozijnen, met alle schaduwfactoren en de invloed hiervan op de passieve zonnewinsten
  • Interne Warmtewinsten (deze worden nauwkeurig berekend als deze afwijken van de forfaitaire waarde)
  • Nauwkeurige bepaling van de infiltratieverliezen (iets wat in Nederland doorgaans sterk onderschat wordt)
  • Warmteterugwinning (met realistische rendementsbepaling op de afvoerlucht i.p.v. toevoerlucht)
  • Realistische gebruikspatronen

Downloaden[bewerken]

De PHPP berekening krijgt jaarlijks een nieuwe nieuwe revisie van het Passiefhuis Instituut. Deze wordt daarna vertaald naar het Nederlands en in Nederland uitgegeven. De berekening is niet direct te downloaden, maar kan gekocht worden in de webshop van de officiële distributeur van het PHPP NL.