Overleg:Terugverdientijd

Uit Duurzame Energie Wiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Ik zou zeker het principe van onderlinge beinvloeding van maatregelen hier ook noemen. Ik zou zeggen de besparings-interferentie. -> als ik een douche WTW heb levert een WW-zonneboiler als maatregel daarna maar weinig besparing op waardoor de tvt erg negatief wordt beinvloed.

Ja, opzich vermeldenswaardig. Maar het aangehaalde voorbeeld is natuurlijk maar ten dele waar, want WTW kan een zonneboiler ook goed complimenteren, omdat een WTW altijd werkt, maar alleen op douchewater en in de winter juist een hoger rendement heeft. Daarnaast werkt een WTW niet op het bad, de hotfill wasmachine of vaatwasser. Een hof-fill is trouwens juist een voorbeeld van een complimenterende maatregel, omdat dit ervoor zorgt dat je de zonneboiler beter kunt benutten. Paul 15 mei 2010 18:30 (UTC)
Bij het beperken van de vraag naar nul zijn dit zeker technieken om te combineren. In het kader van de TVT werkt dit echter anders. Dat was mijn punt. Als je een zonneboiler installeert terwijl je al een douche WTW hebt zul een lange TVT als resultaat van die investering krijgen. Dat een douche TVT niet werkt om een bad, natuurlijk. Maar in een totaal plaatje van een efficiente energie huishouding zou je toch al bij voorkeur afzien van een bad. Dat is ook weer een kwestie van keuzes.
Besparings-interferentie treedt ook op bij andere maatregelen. Goede isolatie van de muur verhoogd de TVT van radiatorfolie (terwijl die overigens gunstig blijft). Bij het aanprijzen van bepaalde maatregelen wordt wel eens uitgegaan van een groot besparings potentieel. Dit is niet altijd reeel. Voorbeeld zonneboiler besparing uitrekenen met normale ipv zuinige douchekop.
Ken je eigen situatie is hierbij belangrijk en ken je opties. Met een wat slechter geisoleerd huis kan een zonneboiler met ruimteverwarmingsondersteuning interessant zijn, maar met een 2010 huis hoef je niet te stoken in de overgangsperioden voorjaar en najaar. De winst uit een zonneboiler met ruimteverwarmingsondersteuning neemt dan weer af.
Ja, maar het blijft een beetje wat ik al probeer uit te drukken met dit artikel: een TVT heeft niet zoveel waarde, omdat je er alle kanten mee uit kunt, door je parameters simpelweg gunstig te kiezen voor de gewenste uitkomst. Ik kan een TVT voor zonnenpanelen berekenen die 5 jaar is of één die 40 jaar is afhankelijk van de parameters die ik kies en de factoren die ik meeneem. Ik beide gevallen kan ik argumenten aanleveren om mijn werkwijze daarbij plausibel te maken, zodat jan met de pet op er niet doorheen prikt.
Zo kan ik bijvoorbeeld beargumenteren dat de de ZB die €5K kost gecombineerd met de WTW van €500,- één gecombineerde maatregel is en het dus ook als één pakket verkopen voor €5,5K. Ik mag dan de besparing van de gecombineerde maatregelen nemen om de TVT uit te rekenen. Van de totale besparing zal bijv. 1/4 echt voor de WTW zijn en 3/4 voor de zonneboiler. Door het toevoegen van een WTW aan het pakket heb ik de besparing met 33% verhoogt, terwijl de kosten slechts 10% zijn gestegen. Het rendement en dus de TVT is verbeterd!
Ik wil met dit voorbeeld alleen aangeven dat je met de TVT veel verschillende kanten op kunt en het getalletje dus vaak weinig waarde heeft. Volgens mij hebben we allebei valide argumenten en als je dat ook vindt, dan nodig ik je van harte uit om dit naar voren te laten komen in het artikel. Paul 15 mei 2010 23:34 (UTC)


De TVT heeft naar mijn mening een bijzonder grote waarde. Het geeft namelijk aan hoe je met een bepaald bedrag en verschillende opties het grootste effect realiseert. Dit is echt een valkuil voor veel mensen die bezig zijn met duurzame energie naar mijn mening. Niet iedereen, maar veel van die mensen wuiven TVT berekeningen weg onder drogredenen. Of gaan uit van onrealistische prijsstijgingen die geen rekening houden met het effect van alternatieven die rendabel worden en de reden achter de prijsstijging (wat in de laatste jaren grotendeels is veroorzaakt door de EB) Het voorbeeld hiervan is wat is de terugverdientijd van een TV en dat als argument gebruiken in een discussie. Elke besluit tot aanschaf of uitgave vraagt iets en levert iets op. Veel dingen leveren geen geld op, maar andere voordelen zoals voldoening of plezier. Bij investeringen worden de voordelen (bijna alleen) in geld uitgedrukt en dit afgezet tegen de uitgaven die er tegenover staan.
Terug naar de TVT. Het is prima te doen een TVT uit te rekenen. Het wegen van de factoren is hierbij wel van belang, evenals de link naar iemands persoonlijke situatie. De TVT van dezelfde radiatorfolie is in het ene huis veel korter dan in het andere huis, doordat het ene huis minder geisoleerd is (wellicht niet beter geisoleerd kan worden). Als dit duidelijk is kan er een afgewogen beslissing worden gemaakt die bij een bepaalde investering (zeg 1000 euro) zoveel mogelijk besparing oplevert (ofwel energetisch, ofwel monetair).
De terugverdientijd van zonnepanelen is inderdaad bepaald niet best, maar hierbij kan je wel gebruik maken van andere inzichten. Mensen zijn doorgaans 'dol' op zekerheid. Met zonnepanelen zet je de stroomprijs voor een enorme periode vast. Iets dat energieleverancier niet kunnen vanwege de risico's die dit met zich meebrengt. Hetzelfde zonnepaneel met een TVT van 24 jaar geeft een prijs per kwh van 19 cent.
We vervallen nu in een discussie over niet al te relevante details. Als deze woorden allemaal aan uitleg waren gespendeerd, dan waren ze veel nuttiger. Ik heb wat nuances, maar ben het grotendeels met je eens, dus wil graag voorstellen dat je het artikel uitbreid waar nodig en dat we daarna kijken waar we het nog niet over eens zijn.
Verder wil ik je uitnodigen een account aan te maken, want ik ben wel benieuwd wie er nu achter dit obscure IP schuil gaat. :P Paul 16 mei 2010 21:13 (UTC)