Help:Inhoud

Uit Duurzame Energie Wiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Beginnen[bewerken]

Om een artikel aan te passen of te maken hoeft u niet aangemeld te zijn, maar als u dat wilt kunt u zich aanmelden of registreren door rechtsboven op de knop te drukken. Als u aangemeld bent, dan komen de wijzigingen op uw naam te staan en heeft u extra rechten, zoals de mogelijkheid om afbeeldingen te uploaden.

Een artikel bewerken[bewerken]

Als u een bestaand artikel wilt verbeteren of uitbreiden, klikt u dan op de knop "Bewerken" die bovenaan bijna iedere pagina te vinden is. U zult dan naar een pagina geleid worden waar u een tekstvak vindt met de brontekst van het artikel. Hierin kunt u de gewenste aanpassing maken. Deze tekst is echter een combinatie van gewone tekst met speciale codes om de opmaak te regelen. Hieronder staat een spiekbriefje met de belangrijkste codes en een korte uitleg. Voor een zeer uitgebreide uitleg verwijs ik u naar de zeer uitgebreide uitleg van de Nederlandse wikipedia.

Als u graag wilt oefenen of zaken wilt uitproberen, dan verwijs ik u naar de zandbak. Hier kunt u naar believen experimenteren met de wiki-code.

Voordat u de wijzigingen opslaat met behulp van de knop "Pagina opslaan" raad ik u aan om eerst te controleren of het gewenste effect bereikt is door op de knop "Bewerking ter controle bekijken" te klikken. De pagina wordt dan opnieuw geladen met boven het tekstveld een voorbeeld van de pagina zoals die zal zijn na het opslaan.

Een nieuw artikel aanmaken[bewerken]

Als u een nieuw artikel wilt aanmaken, vergewis u er dan eerst van dat er nog geen pagina bestaat die de lading van de informatie al bevat of waar deze eigenlijk thuis hoort. Als u dit heeft gedaan zult u waarschijnlijk ook een geschikte plek hebben gevonden om naar de nieuwe pagina te verwijzen. Maak hier eerst een link naar de nieuwe pagina, zodat uw pagina ook altijd gemakkelijk gevonden kan worden. Als u dit gedaan heeft zal de link rood gekleurd zijn. Dit betekend dat de pagina waarnaar verwezen wordt, nog niet bestaat. Klik nu op de nieuwe link en u zult automatisch naar de bewerkpagina van het nieuwe artikel gevoerd worden. Hier kunt u het artikel schrijven, aanpassen en controleren tot u het goed vindt. Dan klikt

Een afbeelding uploaden en toevoegen[bewerken]

Als u een geschikte afbeelding voor een artikel heeft, dan kunt u deze uploaden.

 1. Allereerst dient u hiervoor geregistreerd en aangemeld te zijn. Dit om misbruik te voorkomen. Gebruik hiervoor de knop aanmelden/registreren bovenaan iedere pagina.
 2. Ga naar de pagina Bestanden uploaden. U vindt hiervoor een link bij de hulpmiddelen in de linker kolom onder de zoekbalk.
 3. Klik op "Bladeren" om het bestandsdialoog venster te openen en navigeer naar het bestand op uw computer.
 4. Controleer of de afbeelding niet te groot is. Hoewel er staat dat de maximale bestandsgrote 2MB is, limiteert de server deze op 256KB. Onder windows kunt u dit controleren door rechts op het bestand te klikken, dan op eigenschappen en te kijken op het tabblad "Algemeen" waar de grootte vermeld staat.
  1. Als het bestand te groot is, gebruik dan een bewerkingsprogramma om de afbeelding te verkleinen. Als u hiervoor geen geschikt programma heeft kunt u desnoods fotoaanpassen.nl gebruiken om online uw foto te bewerken.
 5. Als u de afbeelding toegevoegd heeft voert u bij "Opslaan als" een duidelijke en goed beschrijvende naam in. Dit is belangrijk zodat andere mensen de afbeelding goed kunnen vinden en direct weten wat erop staat. Bijvoorbeeld "Indak vlakke plaat zonnecollector.jpg" en niet "collector.jpg".
 6. Schrijf een duidelijke sammenvatting van de afbeelding.
  1. Omschrijf wat er op de afbeelding staat en geef indien toepasbaar een korte uitleg.
  2. Vermeld zo mogelijk de bron van het bestand.
 7. Upload het bestand
 8. Nu kunt de afbeelding toepassing in de gewenste artikelen. Zie hiervoor het spiekbriefje hieronder.

Spiekbriefje[bewerken]

Hier onder staat een spiekbriefje waarop de meest gebruikte opmaak codes voor de wiki software worden uitgelegd. Voor verdere uitleg verwijs ik naar de zeer uitgebreide uitleg van de Nederlandse wikipedia.

Beschrijving Je typt Je krijgt
Werkt overal
Schuine tekst

''schuin''

schuin

Vette tekst

'''vet'''

vet

vet en schuin

'''''vet & schuin'''''

vet & schuin

Interne link

(binnen Wikipedia)

[[paginanaam]]
[[paginanaam|andere tekst]]

paginanaam
andere tekst

Doorverwijzing naar een andere pagina

#DOORVERWIJZING[[Doelpagina]]

Doelpagina
Externe link

(naar andere websites)

[http://www.bijvoorbeeld.org]
[http://www.bijvoorbeeld.org andere tekst]
http://www.bijvoorbeeld.org

[1]
andere tekst
http://www.bijvoorbeeld.org

Onderteken de berichten
op overlegpagina's

~~~~

jouw gebruikersnaam 03:43,
11 februari 2017 (UTC)

Werkt alleen aan het begin van een regel
Koppen

van verschillende afmetingen

== Level 1 ==
=== Level 2 ===
==== Level 3 ====
===== Level 4 =====
====== Level 5 ======

Level 1[bewerken]

Level 2[bewerken]

Level 3[bewerken]

Level 4[bewerken]
Level 5[bewerken]
Ongenummerde lijst

* een
* twee
** twee punt een
* drie

 • een
 • twee
  • twee punt een
 • drie
Genummerde lijst

# een
# twee
## twee punt een
# drie

 1. een
 2. twee
  1. twee punt een
 3. drie
 
Titel afbeelding

[[Bestand:DeWiki-Logo.jpg|thumb|Titel]]

Titel
Link naar afbeeldingspagina en andere bestandspagina's [[:Bestand:DeWiki-Logo.jpg]] Bestand:DeWiki-Logo.jpg
Link naar afbeelding [[Bestand:DeWiki-Logo.jpg]] DeWiki-Logo.jpg
Artikel toevoegen aan categorie DeWiki:Help [[Categorie:DeWiki:Help]] (zie onderaan pagina)