Getijdenenergie

Uit Duurzame Energie Wiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken
Zo zou getijdenenergie gewonnen kunnen worden

Getijdenenergie is energie die benut kan worden als gevolg van eb en vloed, vooral op plaatsen waar het verschil tussen eb en vloed erg hoog zoals in trechtervormige inhammen zoals de Westerschelde. Zij kan worden gewonnen door middel van een dam met turbines of door middel van het plaatsen van turbines in het stromende water in een inham óf parallel aan de kust.

Voor- & nadelen[bewerken]

Voordelen[bewerken]

 • Voorspelbaar
  De opbrengst van getijden energie is erg voorspelbaar i.t.t. wind- en zonne-energie.
 • Compact
  Doordat de dichtheid (soortelijke massa) van water ongeveer 1000 maal groter is dan van lucht kan de winning van getijdenenergie veel compacter en met een lage rotorsnelheid (bij toepassing van een turbine).
 • Geringe landschapsaantasting
  Veel systemen zijn grotendeels onderwater en daardoor slechts beperkt zichtbaar. Hierdoor wordt het aangezicht van het landschap niet aangetast.

Nadelen[bewerken]

 • Combineren met scheepvaart
  In het geval van turbines in het stromende water in een inham (zoals de Westerschelde) dient rekening gehouden te worden met de scheepvaart.
 • Onderhoud
  Turbines geplaatst in stromend water vergen veel onderhoud. Dit is voornamelijk vanwege de vervuiling die optreed onderwater wat 2x per jaar schoonmaken vereist.[1]
 • Beperkte beschikbaarheid
  Afhankelijk van de beschikbaarheid van een geschikte getijdewerking

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

 1. 6-Month Fouling Records Pearson College --EnCana--Clean Current Tidal Power Demonstration Project