Elektriciteitsverbruik meten

Uit Duurzame Energie Wiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Het meten van elektriciteitsverbruik is misschien wel de belangrijkste stap in het besparen van elektriciteit. Belangrijk hierbij is dat er op een gedegen manier gemeten wordt. Als een meting namelijk niet correct uitgevoerd wordt, bestaat er de reële kans dat er acties op gebaseerd worden die niet het gewenste effect behalen vanwege een gebrekkige meting.

Aflezen van de meter in de meterkast[bewerken]

Een Ferrarismeter met dubbel telwerk

Een eenvoudige manier om een meting van het verbruik van het hele huis uit te voeren is door de standen van de meter in de meterkast af te lezen. Deze meters zijn meestal geijkt en leveren daarom een meting met een bekende onzekerheid op.

Naast de fout in de registratie van het verbruik moet er echter ook nog rekening gehouden worden met de aflees fout. Een meter die geen decimalen toont heeft bij kleine metingen een zeer significante fout. Als u bijvoorbeeld op de meter in de afbeelding hiernaast 37.532kWh afleest, dan staat hier eigenlijk: groter dan of gelijk aan 37.532kWh, maar kleiner dan 37.533kWh. De afleesfout is dus +1kWh/-0. Als u nu wilt meten wat uw verbruik is gedurende 24u, dan moet u twee keer de stand opschrijven in 24u. We nemen de nu de meter hiernaast als voorbeeld.

Afleesmoment 1:

  • Telwerk 1: 37.532kWh +1kWh/-0
  • Telwerk 2: 38.693kWh +1kWh/-0

Afleesmoment 2:

  • Telwerk 1: 37.537kWh +1kWh/-0
  • Telwerk 2: 38.698kWh +1kWh/-0

Verschil:

  • Telwerk 1: 5kWh
  • Telwerk 2: 5kWh

Verbruik:
5kWh + 5kWh = 10kWh

Maar doordat we twee meters hebben afgelezen is de fout +1kWh/0 ook 2x zo groot geworden: +2kWh/-0

Oftewel +20%/-0! En dit is dan alleen de afleesfout en nog exclusief de meetfout! Let hiermee op!

Automatisch de meter aflezen[bewerken]

Screenshot van huishoudelijk elektriciteitsverbruik gelogd met de YouLess.

Naast het handmatig aflezen van de meter is het ook mogelijk om met verschillende systemen de meterstand automatisch uit te lezen. Deze systemen werken meestal door met een oogje te kijken naar het passeren van de zwarte strook op de schijf van een draaischijf, dan wel naar het knipperen van het lampje van een digitale meter.

Het voordeel van deze systemen is dat ze niet alleen de totale stand bijhouden, maar dat ze ook detecteren wat de tussentijd is tussen twee pulsen en daarmee kunnen berekenen hoe hoog het actuele stroomverbruik is. En omdat de meeste meter 500 tot soms wel 10.000 pulsen per kWh geven kan het stroomverbruik veel nauwkeuriger afgelezen worden dan de +1kWh/-0 die handmatig bereikbaar is. Bij 500 pulsen is dit 0,002kWh en bij meer pulsen per kWh is dit nog nauwkeuriger.

Hoewel deze meters dus het hele huis meten is het dankzij de hoge resolutie toch mogelijk om individuele apparaten te meten. Individuele apparaten zijn namelijk goed herkenbaar in de grafieken. Nog een voordeel is dat apparaten die geen of een onbereikbare stekker hebben, om een lossen meter tussen te steken, zo ook gemeten kunnen worden, bijvoorbeeld een elektrische kookplaat, mechanische ventilator, (warmtepomp)boiler, etc.

Systemen die dit kunnen zijn onder andere:

  • De YouLess is een heel klein apparaatje, wat aangesloten wordt op het netwerk en het verbruik op een computer, telefoon of tablet weer kan geven. Tevens is de YouLess heel open voor knutselaars, waardoor er veel verschillende software is om de statistieken mee te verzamelen.
  • De Wattcher is een dongle die uit het stopcontact bungelt en daar zijn eigen scherm heeft om het stroomverbruik weer te geven. Buiten dat er geen computer of ander extra apparaat nodig is, heeft de Wattcher een gestyled ontwerp wat menigeen aan kan spreken.

Individuele apparaten meten[bewerken]

Om individuele apparaten te meten zijn er zeer veel systemen op de markt. De meeste hiervan bestaan uit een apparaat wat je tussen het stopcontact en de stekker plaatst (vergelijkbaar met een tijdschakelaar) om de meting uit te voeren en eventueel ook af te lezen. Veel van deze apparaten zijn echter notoir slecht. Dit komt omdat ze niet echt vermogen meten, maar slechts schijnbaar vermogen. Omdat bijna alle moderne apparaten een hoger schijnbaar vermogen opnemen dan het werkelijk vermogen zijn deze meters ongeschikt. Zelfs meters die de powerfactor of Cos-phi (allebei maten voor de verhouding tussen werkelijk- en schijnbaarvermogen) aangeven zijn vaak niet geschikt. Een voorbeeld van zo'n "foutieve" meter is de welbekende Cresta van de bouwmarkt.

Voorbeelden van meters die het over het algemeen beter doen, maar desondanks scherp geprijsd zijn, zijn:

Zie ook[bewerken]

Externe Links[bewerken]