EROEI

Uit Duurzame Energie Wiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

EROEI is een afkorting voor Energy Returned On Energy Invested. Een andere variant is de EROI wat staat voor Energy Returned On Invested. De EROEI geeft de verhouding tussen de opgeleverde energie en de energie die geïnvesteerd is in het winnen van deze energie. In 1900 kon men in Amerika met de investering van één vat olie equivalent aan energie 100 vaten olie produceren. De EROEI van deze vroege Amerikaanse olie was dus 100:1. Tegenwoordig is de EROEI van Amerikaanse olie gezakt tot ongeveer 10:1. Dit is ongeveer vergelijkbaar met hedendaagse zonnepanelen. De EROEI is ook direct gerelateerd aan de energetische terugverdientijd.

Netto Energie[bewerken]

Met de EROEI kan men ook eenvoudig de netto energie berekenen. De netto energie is de energie die overblijft nadat de energie voor het winnen van de energie is afgetrokken. De netto energie is dan het deel wat we nuttig kunnen besteden in de wereldeconomie. Bijvoorbeeld de 100:1 olie had 99% netto energie. Dit is met moderne Amerikaanse oliewinning gezakt tot 90%.

Tekortkomingen[bewerken]

Ondanks dat de EROEI een heel mooi middel is om snel het nut van een energiebron in te schatten, houd het geen rekening met het verschillend nut van verschillende soorten energie. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de energiedichtheid en de exergie van een bepaalde soort energie. Laag waardige warmte (relatief lage temperatuur) is bijvoorbeeld een vorm van energie exergie en een restproduct van veel industriële processen. Als grote hoeveelheden hiervan gebruikt worden om de winning/productie van een andere hoogwaardige vorm van energie te faciliteren dan kan op een pure Joule voor Joule basis een heel slechte EROEI opleveren, ondanks dat deze methode veel nut heeft voor de samenleving.

De EROEI van verschillende bronnen[bewerken]

Energiebron EROEI
Amerikaanse olie in 1900 100100:1
Windturbine 08080:1[1]
Zonnepanelen 01510:1 tot 15:1
Amerikaanse olie nu 01010:1
Bio Ethanol 001~1:1
  1. The Energy Balance of Modern Wind Turbines